حلالهای اسیدی
حلالهای اسیدی
نخستین تصمیم در خصوص شستشوی شیمیایی، انتخاب حلالی مناسب برای شستشوی تجهیزات است.در صنعت بطور معمول شش حلال عنوان شده در ذیل این مطلب مورد استفاده قرار می گیرد که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند.در واحدهای صنعتی که از حلال و روش خاصی برای شستشوی شیمیایی استفاده می کنند می توان با توجه به ترکیب شیمیایی رسوبات و یا دلایل دیگری مثل هزینه حمل و دفع آلاینده ها ناشی از شستشو بررسی کرد که آیا حلال مناسب دیگری قابلیت جایگزینی دارد یا خیر.
حلال های مورد استفاده در شستشوی شیمیایی صنعتی به دو دسته اسید های معدنی و اسیدهای آلی و مواد کی لیت کننده تقسیم می شوند.مصرف اسید های معدنی به دلیل موثر بودن و در دسترس بودن و همچنین هزینه کمتر، بیشتر مورد توجه و بهره برداری قرار می گیرند.
اسید هیدروکلریک
اسید هیدروکلریک همراه با بازدارنده خوردگی اسید به عنوان حلالی رایج برای شستشوی شیمیایی همچنان در صنایع مورد استفاده قرار می گیرد، به ویژه در بویلرهایی که بدلیل رسوبگذاری، گردش کامل حلال در مسیر شستشو به دشواری انجام می گیرد. افزودن موادی مانندآمونیم بای فلوراید یا اسید فلوریدریک به این اسید در حذف رسوبات سیلیس وسایر نمکهای آن بسیار موثر است.
برای عملیات شستشو از اسید کلریدریک با غلظتی در محدوده 5 تا 15 درصد همراه با بازدارنده خوردگی اسید در دمای حداکثر 75 درجه سانتیگراد استفاده می شود.
این اسید برای شستشوی آلیاژهای ضد زنگ سری 300، منیزیم، روی، آلومینیم، کادمیوم و فولاد گالوانیزه مناسب نیست.
هیدروفلوریک اسید
این اسید در انحلال اکسیدهای آهن و هر گونه سیلیس موجود در رسوب بسیار موثر است و سرعت خوردگی در آن نسبت به اسید کلریدریک بسیار کمتر است.مصرف آن همراه با اسید کلریدریک به حذف موثر اکسید های آهن و رسوبات کلسیمی و منیزیمی و همچنین سیلیکاتی منجر می گردد.
اسید هیدروفلوریک در غلظت حدود 2 تا 3 درصد استفاده می شود که با توجه به خطرات رقیق سازی آن نیاز به رعایت نکات ایمنی خاصی دارد.معمولا در کاربرد آن به همراه اسید کلریدریک از نمک های آن مانند آمونیم بای فلوراید و آمونیم فلوراید استفاده می شود.
برای خنثی سازی پساب حاصل از شستشوی شیمیایی معمولاً از دوغاب آهک استفاده شده و اسید را خنثی می کند محصول حاصل از خنثی سازی رسوبات فلوراید کلسیم و هیدروکسید آهن است.
هیدروکسی استیک اسید
هیدروکسی استیک اسید جهت شستشوی فولاد ضد زنگ و بویلرهایی با جریان یک بار گذر و همچنین تاسیسات صنعتی دارای رسوبات ناشی از آب مورد استفاده قرار می گیرد. در این تجهیزات وجود کلراید در حلال باعث بروز مشکلاتی در مسیر شستشوی شیمیایی می گردد.
برای شستشوی شیمیایی از محلول 2 درصد آن به همراه اسید فرمیک 1 درصد در درجه حرارت 95 درجه سانتیگراد استفاده می شود. این اسید جهت رسوب زدایی از سطوح آلومینیمی و آهن گالوانیزه و همچنین تیتانیوم مناسب نیست.
اسید سیتریک
از این اسید جهت شستشوی تجهیزات آلومینیمی استفاده می شود.در عملیات پیش راه اندازی بویلرها که صرفا دارای رسوبات اکسید آهن هستند نیز استفاده می گردد.در بویلر های کار کرده به شرطی که رسوبات ناشی از ته نشینی املاح آب ناچیز باشد به همراه آمونیم بای فلوراید جهت حذف رسوبات سیلیسی استفاده می شود.
غلظت مورد استفاده اسید سیتریک در محدوده 3 تا 5 درصد و درجه حرارت مناسب برای کاربرد آن حدود 50 تا 70 درجه سانتیگراد است.
اسید سولفامیک
این اسید به همراه بازدارنده خوردگی اسید جهت رسوب زدایی فولاد کربنی و آلیاژهای مس و فولاد ضد زنگ سری 300 مورد استفاده قرار گیرد ولی برای فولاد ضد زنگ سری 410، روی، چدن و آلومینیم پیشنهاد نمی شود.
حداکثر درجه حرارت با محلول 5 تا 10 درصد این اسید 45 درجه سانتیگراد است.
اتیلن دی آمین تتراستیک اسید (EDTA)
EDTA متداول ترین حلال در عملیات شستشوی شیمیایی است. برای بویلرها با چرخه اجباری، استفاده از دی آمونیوم EDTA به عنوان یک روش استاندارد است.از مزایای استفاده از دی آمونیوم EDTA کارکرد آن در دمای پایین ، ایمنی و سهولت کار با حلال در طول فرآیند شستشو است.از معایب آن نیاز به دفع آلاینده های حاصل از فرایند شستشو است.
برای بویلرهای با چرخه طبیعی، از تتراآمونیوم EDTA استفاده می شود. بویلر بایداز 135 تا 149 درجه سانتیگراد گرم شود و در طول فرایند شستشو به دفعات گرم و سرد شود.
EDTA بهترین حلال برای شستشوی لوله هایی است که دارای بیشترین مقدار رسوب اکسیدهای آهن هستند و یا رسوبات آهن بسیار مقاومی دارند در این شرایط می توان شستشوی آنها را برای مدت طولانی بدون اینکه به لوله ها آسیب برساند ادامه داد. استفاده از این ماده ، رسوبات را بطور کامل حل نموده و پس از شستشو به حداقل آبکشی نیاز دارد.ر
محصول اول
این محصول با مشخصات تعریف شده فرایند تعریف شده را انجام می دهد.
بسیاری از افراد در ابتدای صبح، چای یا قهوه مینوشند. اما در بسیاری از موارد، تمیز کردن قهوهساز و چایساز قدری دشوار است و رسوبات آهکی که در این وسایل تشکیل میشوند، کارآیی آنها را کاهش میدهند.
عنوان
لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ، و با استفاده از طراحان گرافیک است، چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است، و برای شرایط فعلی تکنولوژی مورد نیاز
عنوان
لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ، و با استفاده از طراحان گرافیک است، چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است، و برای شرایط فعلی تکنولوژی مورد نیاز
عنوان
لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ، و با استفاده از طراحان گرافیک است، چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است، و برای شرایط فعلی تکنولوژی مورد نیاز